divendres, 21 d’abril del 2017

Your Best American Girl (Mitski)

Mitski Miyawaki, coneguda artísticament com MITSKI, és una jove de 26 anys, japonesa de naixement, que per la professió del seu pare va viure a multitud de països de diversos continents (R.D. del Congo, Malàisia, Xina, Turquia...) fins que, amb 18 anys, es van establir a Brooklyn, New York (USA), on va estudiar música al SUNY (State University of New York) Purchase Conservatory of Music on, fruit dels seus projectes de treball, va gravar i autoeditar dos discos, Lush (2012) i Retired From Sad, New Career In Business (2013), de l'aprenentatge dels quals en va sortir el següent, Bury Me At Makeout Creek (2014), amb el que es va fer un cert nom en el circuit de l’indie-rock, en la ona de bandes dels 90 com Weezer o Pixies.
Però ha estat el darrer àlbum, irònicament titulat Puberty 2 (2016) i gravat a mitges amb el seu productor habitual, Patrick Hyland, el que li augura una carrera que alguns agosarats s'han afanyat a comparar amb altres fèmines conegudes de la CdD com Hope Sandoval (Mazzy Star), Angel Olsen, Annie Clark (St. Vincent) o...ejem! PJ Harvey. Un disc caracteritzat per unes guitarres distorsionades amb capes i més capes de so que als seguidors del blog us sonaran familiars i unes composicions seductores de temàtica complexa sobre el desig, l'amor, la por, la depressió i, com no podia ser d'una altra manera, la identitat racial, i d'una maduresa musical inapel·lable.
Un LP que comença magistralment amb Happy, un tema que s'inicia amb una base rítmica esfereïdora, seguida d'una línia de saxo i, ja amb les guitarres, una tornada que enganxa des de la primera escolta, al que en poc més de mitja hora el segueixen deu tracks més, dels que triat per escoltar avui el seqüenciat al número 5, Your Best American Girl, en el que retrata una jove fent tot el possible per trobar el seu lloc entre les dones nord-americanes. Però no us enganyeu, el que comença com una delicada balada esdevé una cançó esgarrada, en base a les guitarres crues i potents i una tornada que, per contundent, no deixa de ser malenconiosa. El relat de la frustració de desitjar desesperadament l'home ideal i adonar-se de que mai no podrà ser la "la perfecta noia americana".

- MITSKI. Your Best American Girl. Puberty 2 (2016).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada