divendres, 10 de juny del 2011

Common People (Pulp)

En compliment del compromís adquirit en el seu dia (veure aquí), aquesta CdD es el tema del que, amb el titul de Gent normal, en van fer una magnífica adaptació, amb alguna llicència en la traducció al català, en versió acústica i amb instruments com el xilòfon i l'ukelele, els Manel.
Es una cançó del grup de Sheffield (Anglaterra), PULP, que, sota el lideratge del carismàtic Jarvis Cocker, ha estat un dels més destacats del moviment que va fer furor els anys 90, el Brit pop (veure aquí). Com la resta de bandes d'aquesta generació, han begut de les influències musicals dels clàssics, The Beatles, The Rolling Stones, The Who, al temps que reverenciaven els sons glam d'artistes com David Bowie i T. Rex i, com no?, de l'icona dels 80, Morrissey i els seus The Smiths.  Però, autoreferenciant-se com a models representatius de la classe obrera britànica i dels seus valors, les belles i enganxoses melodies contenen lletres àcides i desencantades al més pur estil del seu admirat  Ray Davis (The Kinks).
Els seus millors discos son aquest Different Class (1995), el cinquè de la seva vida artística, juntament amb l'anterior His 'n' Hers (1994) i el posterior This Is Hardcore (1998). La CdD d'avui es la més representativa de la seva carrera i la que els va donar més popularitat, i es una mordaç crítica social, inspirada en una companya d'estudis del Saint Martins College of Art, filla d'un adinerat empresari grec que pretén comportar-se com la "gent normal", però amb un "papà" al darrera per treure-li les castanyes del foc quan convingui.
Penso que la lletra, sarcàstica com poques, no té desperdici per el que proposo clickar a sobre del reproductor per escoltar el tema en la versió original del disc i, a continuació, ennllaçar a una gravació en directe, subtitulada al castellà (en dialecte argentí), per tal de poder seguir el text, si us ve de gust.
 - PULP. Common People. Different Class (1995).






http://youtu.be/jhiqtdZObHg

Vídeo afegit posteriorment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada