divendres, 27 de març del 2020

Surgical Focus (Guided By Voices)


El cantant i compositor Robert Pollard passa per ser un dels autors més prolífics de la història del rock, de tal manera que, entre LP's i EP's originals, directes i recopilacions, se li acrediten més de 100 referències, ja sigui al seu nom o amb múltiples projectes, el més reeixit dels quals és GUIDED BY VOICES.
Es tracta d'una banda formada a la seva Dayton, Ohio, natal, l'únic membre fix de la qual és Pollard, que, des del 1987 a l'actualitat, tot i què amb intervals de pausa de fins a set anys, ha publicat 28 àlbums marcats des dels inicis pels seus gustos personals, el rock provinent de la "british invasion", el rock psicodèlic, el progressiu, el punk i el post-punk, habitualment produïts amb molt pocs recursos, del que en diem baixa fidelitat o lo-fi i que representaven en intensos i llarguíssims concerts, de fins a tres hores, durant els quals consumien ingents quantitats d'alcohol i que, de ben segur, dificultarien la seva activitat paral·lela de professor de primària i secundària que va compatibilitzar durant els primers anys.
Una obra inabastable i, com us podeu imaginar, de qualitat dispar, amb la que van obtenir el reconeixement a partir del setè disc, Bee Thousands (1994), el més emblemàtic d'una banda que esdevindria una altra icona de l’indie-rock americà dels 90, però que no serà motiu de la CdD d'avui. I és que, conscient que la elecció pot generar polèmica i, això segur, decepció entre els seguidors més acèrrims del grup, he triat un dels àlbums més atípics de la seva discografia, pel fet d'haber-se gravat en un veritable estudi i amb un productor com Déu mana, el recentment traspassat Ric Ocasek, el líder de The Cars. Un disc, Do The Collapse (1999), amb el que van arribar a moltes més emissores de radio però amb el que van perdre a molts incondicionals, per el que la aposta no va tenir continuïtat.
Però a mi, particularment, m'agrada, i penso que també ho farà a molts seguidors del blog que, així, prendreu interès per aquest incontenible artista. Un LP del que les destaquen temes com l'inicial i més promocionat Teenage FBI i altres com Things I Will Keep, Hold On Hope o la CdD, el track número set, titulat Surgical Focus, en el que les veus es veuen acompanyades d'unes guitarres igual de treballades. el que, a continuació podeu comprovar en una versió elèctrica similar a la original del disc i en una d'acústica igualment interessant.

- GUIDED BY VOICES. Surgical Focus. Do The Collapse (1999).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada