La intenció es comentar una cançó a la setmana, a ser possible cada divendres, per això he pensat anomenar-lo La Cançó del Divendres, les sigles del qual (CdD) espero que arribin a ser col•loquials.
En principi no tinc previst cap ordre preestablert, ni cronològic ni temàtic, excepte que seran cançons que m’agradin o tinguin algun significat per a mi i sempre dintre de l’àmbit de la música i de la cultura pop-rock.
A l’hora de triar el primer tema que ha d’iniciar aquesta mena d’entreteniment del que us vull fer partícips, no ho he dubtat gens. Havia de ser un tema d’ells, dels fab four de Liverpool, del grup més important, tant musicalment com sociològicament, de tota la història.
I la cançó haver estat composada pel líder més carismàtic que conec. John Lennon va representar per a mi el que, per a la majoria dels meus coetanis, va ser Ernesto “Che” Guevara. L’heroi polèmic i contradictori que, des de la seva privilegiada talaia, expressava, amb anys d’antelació, les idees pacifistes que van donar sentit a la seva vida.
El seu record m’evoca el viatge que vaig fer amb la M i l’A, l’any 1994, a Nova York (NYC), en el que varem “peregrinar” a l’edifici Dakota, a la porta del qual, el fatídic 8 de desembre de 1980, un desgraciat amb l’únic interès d’obtenir notorietat (i motiu pel qual mai no he pronunciat ni escrit, ni ho faré, el seu nom) va assassinar a trets la meva icona.
Desprès de la visita només va caler creuar l’avinguda per entrar al Central Park, on l’ajuntament de NYC va dedicar un petit jardí a l’artista, el que es coneix com Strawberry Fields Memorial, del que conservo una entranyable foto de l’A, aleshores amb 10 anys d’edat, al costat de les lletres d’una de les cançons més emblemàtiques de Lennon, aquesta ja desprès de la separació del grup, amb la “col•laboració” de la bruixa Yoko Ono, Imagine.
Així, doncs, tinc l’honor d’encetar la Cançó del Divendres amb un dels temes més importants de la música pop que porta el nom dels jardins d’un orfenat, a prop de la casa de l’artista o, més ben dit, de casa de la seva tia Mimi, on solia anar a jugar amb els amics. Es una peça característica del rock psicodèlic on es mesclen instruments típics del pop amb altres de la música clàssica i, fins i tot, de la tradicional hindú, que estava influenciant de forma important el grup en aquella època i que va quedar palès a discos com Revolver o Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. La cançó, publicada inicialment en single (EP), i desestimada d’incloure en aquest últim, va se incorporada a la versió americana en long play (LP) del disc Magical Mystery Tour, que a Europa s’havia editat en l’atípic format de doble EP, amb vuit temes i que es va publicar el mateix any.
Clickeu al petit reproductor inferior i disfruteu de:
- THE BEATLES. Strawberry Fields Forever. Magical Mystery Tour (1967).
Vídeo afegit posteriorment.
Vull demanar disculpes per dues coses: la primera es que, malgrat que he publicat el blog a les 00:15 h, surt amb data d'ahir. No tornarà a passar. La segona es per l'anunci que surt abans d'escoltar la CdD, i això no ho puc sol·lucionar. Gràcies per seguir la CdD i...fins divendres que vé. Francesc R.
ResponEliminaEspararé amb ganes el comentari setmanal. Ànims!es un blog molt interessant.A veure quin serà el proper.M
ResponEliminaMolt bé "R" (a partir d'ara t'anomenaré així per no trencar la línia de l'autor del blog"). M'alegro del gir que ha sofert la teva vida (imagino quin deu ser) i que puguis tenir més temps lliure per tu i fer-nos a la resta esperar els divendres encara amb més ànsia de l'habitual. Ara ja no direm allò de: que bé, ja és divendres, ara direm: Què bé ja és CdD!!!!!
ResponEliminaPD: Molt bona la tria per inaugurar CdD, Felicitats
"S"