divendres, 2 de novembre del 2018

Come Together (Spiritualized)


L'any 1982, el britànic Jason Pierce, conegut també des de aleshores com J. Spacemen, va formar amb Peter Kember (aka Sonic Boom) el grup de rock psicodèlic Spacemen 3, que va publicar cinc LP, el segons dels quals, The Perfect Precription (1987), els va comportar una legió de fans.
Malauradament, els enfrontaments personals entre els dos líders va acabar amb la dissolució de la banda, per donar lloc a sengles projectes, Sonic Boom va crear Spectrum i la resta, amb el lideratge de Pierce, compositor, multiinstrumentista  i cantant que a llarga esdevindria l'únic membre fix, SPIRITUALIZED, el protagonista de la CdD d'avui, dia en el que, per cert, actuaran a la Sala Razzmatazz, de Barcelona.
Una banda que, des del 1992 a l'actualitat -el darrer àlbum, And Nothing Hurt (2018) ha estat publicat fa només uns mesos-, amb llargs intervals de fins a cinc anys per una greu pneumònia o de quatre per rebre tractament per una hepatopatia, ha gravat vuit àlbums dels que en cal destacar el quart, Let It Come Down (2001) i, sobretot, el tercer, l'insuperable i, diguem-ho sense embuts, obra mestra Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space (1997).
Una obra creada en un moment difícil per al líder, quan la seva xicota, i teclista del grup, Kate Radley, l'acabava d'abandonar per casar-se, en secret, amb Richard Ashcroft, el cantant de The Verve. Un àlbum que pren el nom d'una frase del llibre El món de Sofia (Jostein Gaarder, 1991) i que, al llarg de 24 tracks, barreja simbiòticament el rock, el blues, el soul, el gospel i el jazz, immensa tasca per a la que conta amb la col·laboració de The London Community Gospel Choir i del Quartet Balanescu. Un àlbum amb una producció brillant que m'evoca el "wall of sound" de Phil Spector (vegeu aquí) i del que en destacaria temes com l'homònim que l'enceta, i altres com Come Together, I Think I'm In Love, Electricity, Broken Heart o Cop Shoot Cop, el clímax voo-doo final de 17 minuts, amb un convidat singular, el mític pianista de New Orleans, Louisiana, Dr. John,  i que allarga l'LP fins al 70, en el que se'ns mostra explícitament la ruptura amorosa i el vuit que deixa i que cap droga no és capaç d'omplir.
Pot ser per això el disc, en la primera edició, que tinc la sort de posseir, es presentà, no sense ironia, amb un embolcall similar a un medicament, amb una contraportada que inclou la recomanació d'allunyar del calor, la humitat i els nens petits i possibles efectes adversos, amb una indicació d'ús, per prescripció facultativa i exclusivament per via aural: tractar el cor i l'ànima.
Com a CdD he triat el track número dos, l'esmentada Come Together, en la que, sobre una base de blues-rock, amb una guitarra estrident i una línia de baix impressionant, plana el cor de gospel en tota la seva extensió.

- SPIRITUALIZED. Come Together. Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space (1997).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada