divendres, 13 de març del 2020

Global Threat (Sierra Leone's Refugee All Stars)


Africana 15:
A finals dels anys 90, fugint de la cruenta guerra civil a Sierra Leone, Reuben Koroma i la seva esposa Grace van arribar al camp de refugiats de Kalia, a Guinea, on van contactar amb el seu amic de la escena musical de Freetown Francis Langba, amb qui van decidir tocar per a la gent amb instruments que els havia proporcionat una ONG canadenca i altres que s'anaven construint ells mateixos de forma rudimentària.
Quan al cap d'un temps, per necessitats logístiques, van ser traslladats al camp molt més gran i remot de Sembakounya, van reclutar tres paisans més, Abdul Rahim Kamara, Mohammed Bangura i el jove de només 15 anys Alhadji Jeffrey Kamara, conegut com a "Black Nature", amb els que,  amb l'ajut de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), van estendre les gires a altres camps de la regió.
I va voler el destí que, fortuïtament, es trobessin amb els cineastes americans Zach Niles i Banker White i el seu director musical, el cantautor canadenc Chris Velan, els quals es van interessar pel seu projecte fins al punt de seguir-los de gira, produir-los un disc en directe, Living Lke A Refugee (2006) i un documental, titulat com el seu nom, SIERRA LEONE'S REFUGEE ALL STARS, que va obtenir diversos guardons.
Un projecte que, de tornada a Freetown en acabar la guerra, van decidir mantenir actiu amb la intenció de portar un bri d'esperança en mig de tant sofriment, amb lletres que transmeten la realitat de ser refugiat a l'Àfrica, extensives a qualsevol altra part del món i que, conviden a superar l'adversitat i a saber perdonar. Una activitat en la que van compaginar aquestes gires pels camps amb altres de comercials arreu del món, arribant a compartir escenari amb estrelles del rock, al temps que seguien gravant discos com Rise & Shine (2010), Radio Salone (2012) i Libation (2014), en els que combinen la música tradicional de l'Àfrica Occidental, amb ritmes com el soukous, el dash, el highlife i el baskeda (que podem considera com un precursor del que, traslladat a l'altre costat de l'Atlàntic, seria el reggae) amb el funk i, ocasionalment el jazz.
Com a CdD he triat un tema del Rise & Shine, un àlbum produït per Steve Berlin, de Los Lobos, i gravat entre Freetown i New Orleans, Louisiana, amb la participació dels músics locals The Bonerama Horns als vents, i de l’esmentat Chris Velan. Tretze tracks amb lletres que parlen de problemes candents però amb el missatge positiu de que la música ens pot ajudar en qualsevol adversitat. en els que temes tradicionals com Muloma, Oruwieibe, Dununya o Goat Smoke Pipe s'alternen amb roots-reggae com Living Stone, Jah Mercy, Jah Come Down o la CdD, Global Threat, a la que tracta del canvi climàtic i la manca d'aliments. 

- SIERRA LEONE'S REFUGGEE ALL STARS. Global Threat. Rise & Shine (2010).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada