divendres, 24 de febrer del 2012

La estatua del jardín botánico (Radio Futura)

La setmana passada va morir, amb 55 anys i víctima d'una malaltia renal, Enrique "Kike" Sierra, el guitarrista que, després de participar, amb Alaska entre altres, en els Kaka de Luxe, va formar part, amb el germans Santiago i Luís Auserón, del grup RADIO FUTURA.
Aquest va ser un dels més representatius del moviment que, als anys 80,  es va anomenar inicialment com a "nueva ola madrileña", i que va donar pas al que tothom coneix com a la "movida", amb un estil que va evolucionar des de clares influències angloxasones en el seu inici (David Bowie, John Cale i, sobretot, Talking Heads), cap a estructures de rel més llatina, arribant a ser considerats com un dels grups més importants de la música espanyola.
El seu disc més valorat es el segon, La ley del desierto/La ley del mar (1984) que, com el seu nom indica, està dividit en dues parts, la primera de clara influència funky, conté la seva cançó més coneguda, Escuela de calor i la segona, la que inicia la senda del "rock llatí" de la que van ser pioners, te com a tema més destacat Semilla negra. El següent, Un país en llamas (1985), amb una producció un xic excessiva, fruit de la utilització de diverses innovacions tecnològiques, els manté en primer pla, gràcies a hits com El tonto Simón, No tocarte o Han caído los dos.
L'únic disc que tinc de la banda es el doble àlbum  titulat Escuela de calor. El directo de Radio Futura (1989), gravat a l'Auditori Arena, de València, i remasteritzat a l'estudi, el que li esborra la frescor i espontaneïtat del directe, que conté 12 temes, entre elles la CdD d'avui, que es va publicar inicialment com a maxi-single el 1981, entre el primer i segon LP.
El 1992, desprès de set reeixits discos, com el darrer Veneno en la piel (1990), es van dissoldre. Santiago Auserón, am el nom artístic de Juan Perro, inspirat en el 4rt disc del grup,  La canción de Juan Perro (1987), continua en actiu i Kike va seguir una notable carrera com a enginyer de so i productor musical, amb èxits com Muchas flores  (2001) i  De mil colores (2003), tots dos de Rosario Flores.

- RADIO FUTURA. La estatua del jardín botánico. Escuela de calor. El directo de Radio Futura (1989).




Vídeo afegit posteriorment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada