divendres, 20 de juliol del 2018

European Oils (Destroyer)


Quan el canadenc, fill de pare espanyol, Daniel Bejar, nascut a Vancouver, Columbia Britànica, va conèixer a Carl Newman, conegut artísticament com A.C. Newman, i van formar l'any 2000, la "superbanda" The New Pornographers (vegeu aquí), ja portava uns anys liderant el seu projecte personal, DESTROYER, que ha anat compatibiltzant fins a l'últim àlbum del grup, Whiteout Conditions (2017), el primer en el que no ha participat. A més a més ha col·laborat amb membres d'altres grups, com Wolf Parade i Frog Eyes, amb qui ha format Swan Lake i amb Bonaparte, la banda de la seva actual parella, Sydney Vermont, amb el nom de Hello, Blue Roses.
Però avui el protagonista és Dan Bejar, l'obra personal del qual, des del 1995, inclou una dotzena de discos d'estils força variats, amb la particularitat de la seva veu, tan poc ortodoxa com les lletres de les seves composicions, tan elaborades com críptiques fins a l'inextricable. Jo el vaig conèixer amb el seu setè LP, Destroyer's Rubies (2006), un dels més assequibles de la seva carrera, de la que en puc destacar tanmateix el novè, Kaputt (2011) i onzè, ken (2017) -la inicial en minúscula no és un error tipogràfic- als que, per proximitat, afegiria l'EP Five Spanish Song (2013), la seva particular versió, cantada en la llengua del seu pare, de cinc composicions de Antonio Luque, conegut artísticament com a Sr. Chinarro, a qui va conèixer durant una estada a Espanya, penso que a la recerca dels seus ancestres.
A Destroyer's Rubies l'autor barreja el glam-rock del seus admirats David Bowie i T. Rex, amb guitarres psicodèliques obtenint una sòlida base per als seus impenetrables textos, sovint autoreferencials o amb al·lusions a altres àlbums, cançons i noms de dones, del que en resulta una obra tan complexa com fascinant. Un àlbum obert amb un track de nou minuts i mig, Rubies, i tres més dels deu per sobre dels cinc, dels que en destacaria 3000 Flowers, Looters' Follies, Priest's Knees i la CdD, European Oils, amb els omnipresents “la-la-la...” als que us convido a afegir-vos.

- DESTROYER. European Oils. Destroyer's Rubies (2006).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada