divendres, 13 de gener del 2023

Right In Time / Man Without A Soul (Lucinda Williams)

 

Filla del poeta i professor de Literatura Miller Williams, la professió del qual la va posar, de ben joveneta, en contacte amb personatges com Allen Ginsberg, Charles Bukowski o Flannery O'Connor i portar a viure en diverses ciutats del sud dels Estats Units i països com Mèxic i Xile, la cantautora LUCINDA WILLIAMS no va assolir reconeixement fins al seu tercer disc, de títol homònim, el 1988, als 35 anys d'edat, però va ser el cinquè, publicat una dècada després, el que la consagraria.

Una demora que alguns malintencionats van atribuir al seu conegut perfeccionisme a l'hora de gravar però a la que també va contribuir la fallida successiva de dues discogràfiques amb les que estava treballant. Un àlbum que va enregistrar inicialment a Nashville, Tennessee, amb el seu productor habitual, Gurf Morlix, del resultat del qual va quedar tant descontenta que, mantenint-lo com a guitarrista, el va tornar a gravar de nou amb Steve Earle i Ray Kennedy i acabar d'arranjar a Los Angeles per Roy Bittan, el teclista de la E Street Band de Bruce Springsteen.

Una obra fonamental d'un estil, el blues-folk-country-rock d'arrels (roots-rock) que, amb el temps s'anomenaria country alternatiu (alt-country) i, a partir de la creació dels Americana Music Honors & Awards l'any 2002, simplement com "Americana", com molt bé sabeu els seguidors de la CdD. Un disc superbament produït en el que destaca la veu inconfusible de la Louisiana, amb aquest deix sureny tan mandrós i arrossegat, així com seductor, a qui fan harmonies vocals Emmylou Harris i Jim Lauderdale, en el que en les seves tretze tracks fa un cru viatge per diverses localitats del sud profund del país mentre medita sobre les complexitats de la passió humana, lamentant-se sobre l'abús infantil, els matrimonis fallits, les baralles entre borratxos al bar o les conductes suïcides, amb un títol tan evocador com Car Wheels On A Gravel Road (1998), en català "Rodes de cotxe per un camí de grava", del que he triat com a CdD la que l'enceta, Right In Time.

Un LP que representa el cim d'una carrera amb multitud de col·laboracions i recopilacions però només 14 discos d'estudi, en el darrer dels quals, Good Souls Better Angels (2020), produït per l'esmentat Kennedy i, per primera vegada, amb la col·laboració del seu marit, Tom Overby, en les lletres, es mostra implacable contra xacres de la més rabiosa actualitat com la violència de gènere, les fake news o la deshumanització que comporten les xarxes socials. I, amb gairebé 70 anys, en plena forma, com podeu comprovar en la segona CdD d'avui, una versió acústics de Man Without A Soul, en el que la també coneguda com "the Outlaw Queen" (la Reina Proscrita), sense esmentar el nom li fot una bona repassada a l'aleshores inquilí de la Casa Blanca. 

Un àlbum que podria ser el darrer de la seva discografia, degut a les seqüeles d'un ictus que va patir el 2021 i que li comporta certes dificultats per cantar i tocar la guitarra, de les que li desitgem que es millori i així pugui complir el compromís d'actuar a l'Azkena Rock Festival del pròxim mes de juny del 2023 a Vitoria-Gasteiz.

 - LUCINDA WILLIAMS. Right In Time. Car Wheels On A Gravel Road (1998) / Man Without A Soul. Good Souls Better Angels (2020).

Nota: Mentre escrivia quest article me'n he adonat de les vegades que he esmentat en el blog l’alt-country/americana, en detriment de la música country més tradicional, circumstància que esmenaré amb una propera secció de la CdD en la que repassarem els artistes més coneguts d'aquest estil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada