divendres, 30 de desembre del 2016

Whole Lotta Shakin' Goin' On (Jerry Lee Lewis)

PdR'n'R 8:
El protagonista de la CdD d'avui té un talent per a la música només equiparable al d'engegar en orris la seva vida personal. Així, JERRY LEE LEWIS, nascut en una humil família treballadora de Louisiana (USA), va destacar des de ben petit per les seves aptituds al piano, instrument que el seu pare li va comprar de tercera ma i amb un gran esforç econòmic i amb el que debutar en públic amb 14 anys.
El 1957 va enregistrar el seu primer èxit, Whole Lotta Shakin' Goin' On i, pocs mesos desprès, la seva cançó més coneguda, Great Balls Of Fire!. Mentre tant, a la discogràfica Sun Records, de Memphis (Tennessee, USA), havia conegut a altres tres estrelles del moment, Elvis Presley, Carl Perkins i Johnny Cash, amb els que va gravar un disc que no es va publicar fins uns anys desprès, amb el nom amb el que els va anomenar el directiu Sam Phillips, The Million Dolar Quartet (vegeu aquí).
Però el nostre heroi, a qui en algun moment es va arribar a comparar amb Elvis, és un autèntic desastre en la seva vida personal, des de que, amb només 16 anys és va casar per primera de les set vegades que ho ha fet (fins ara, la darrera el 2012), amb tot un seguit d'escàndols com el casament a l'any següent amb una noia embarassada, sense divorciar-se de la primera, amb el que es va convertir en bígam, i poc després, amb 22 anys ho va tornar a fer, aquesta vegada i en secret amb una nena de 13 anys, Myra Brown, amb la mala sort de que, el 1958, durant una gira per Anglaterra, a la que es va obstinar a portar-la, es va descobrir el matrimoni, amb el conseqüent escàndol, que va obligar a cancel·lar la gira i tornar als Estats Units, on va ser apartat de la escena musical.
Per si no hagués tingut prou desgràcies, el seu primer fill, amb tres anys, va morir ofegat a la piscina, el segon ho va fer als 19 en un accident de trànsit, la quarta dona també mor ofegada a la piscina, la cinquena ho fa per sobredosi de metadona i ell mateix va haver d’ ingressar en diverses ocasions a la clínica de desintoxicació Betty Ford...segueixo?
Evidentment, aquesta desordenada biografia va influir molt negativament en la seva vida artística i, aquest increïble pianista, amb una tècnica tan personal i agressiva per el que va ser conegut com “The Killer” (l'assassí), es va d'haver d'allunyar del rock & roll, del que és considerat un autèntic pioner, per sobreviure interpretant música country, amb més pena que glòria, fins que el 1989, la pel·lícula Great Balls Of Fire! , dirigida per Jim McBride i protagonitzada per Dennis Quaid, en el paper de Lewis, Winona Ryder en el de Myra, el va tornar a la popularitat, el que li va permetre tornar a gravar  després d'uns quants anys sense fer-ho. I el resultante va ser Last Man Standing (2006), un àlbum amb 21 duets amb artistes com Little Richard, B.B. King, Buddy Guy, Kris Kristofferson, Willie Nelson, Mick Jagger i Keith Richards (The Rolling Stones), Jimmy Page (Led Zeppelin), Bruce Springsteen, Ringo Starr (The Beatles), Rod Stewart o Neil Young. I encara un parells més, Mean Old Man (2010), amb la participació d'Eric Clapton, John Fogerty (Creedence Clearwater Revival) i Sheryl Crow entre altres i, el darrer, als 79 anys d'edat i viu, contra tot pronòstic, Rock & Roll Time (2014).
Als joves seguidors del blog, poc coneixedors de la carrera de l'artista, us recomano iniciar-vos amb Live At Star-Club, Hamburg (1964), un disc gravat en un frenètic concert en aquesta ciutat alemanya el dia 5 d'abril de 1964, sis anys desprès de l'ensorrament de la seva carrera, en el que, tot i passar per un moment personal tan complicat, The Killer, colpejant les tecles amb tanta força que sembla que es vagin a trencar, es mostra com el fenomenal pianista que és. Un àlbum considerat com un dels millors directes de la història del rock i que hauria de ser d'escolta obligatòria per tots aquests xavals que tan poc respecte tenen per les persones grans.
I la CdD, la seminal Whole Lotta Shakin' Goin' On, una composició l'origen de la qual es disputen el cantant Dave "Curlee" Williams i el pianista James "Roy" Hall, a la que Lewis va canviar radicalment els arranjaments, havent de superar les reticències de Sam Phillips per l'explícit contingut sexual de la lletra, motiu per el que va ser censurada en moltes emissores de radio i TV de la època.
Si no ho creieu, a que penseu que es refereix amb això de "remena, nena, remena...":

               Well, I said shake, baby, shake
               I said shake, baby, shake...

- JERRY LEE LEWIS. Whole Lotta Shakin' Goin' On (1957).


divendres, 23 de desembre del 2016

Coles Corner (Richard Hawley)

RICHARD HAWLEY és un compositor, cantant i guitarrista que, després de gravar dos discos amb els mig desconeguts Longpigs i participar breument com a guitarrista de gira dels Pulp del seu amic i paisà de Sheffield (Anglaterra) Jarvis Cocker, el 2001 va iniciar una carrera en solitari en la que porta set àlbums publicats, el darrer dels quals, Hollow Medows (2015), composat durant la convalescència de la fractura d'una cama. 
El nom d'aquest darrer disc fa referència a un verd turó a prop de la seva localitat natal, de la que pren idees per als títols i les caràtules de moltes de les seves obres, com Late Night Final (2001), crit dels venedors del diari vespertí Sheffield Star; Lowedges (2003), un barri de la urbs; Coles Corner (2005), la cantonada d'un centre comercial i habitual punt de trobada de parelles des de fa generacions o Lady's Bridge (2007), un dels ponts de la ciutat font d'inspiració en la que, defugint cants de sirena que el cridaven a Londres, ha decidit seguir vivint. Per als lectors "completistes" interessats, els dos LP que manca esmentar son Truelove's Gutter (2009) i Standing In The Sky's Edge (2012), la relació dels títols dels quals amb la provinciana Sheffield no us puc concretar.
A més a més de tota aquesta obra personal, aquest cotitzat músic ha participat en la gravació de discos de gent tan diversa com el mateix Jarvis Cocker,  The Manic Street Preachers,  Arctic Monkeys, Elbow, Robbie Williams, Beth Orton, Lisa Marie Presley, Nancy Sinatra i alguns més, als que ha aportat la seva tècnica i els seus coneixements, fruït de la passió, des de ben jovent, per músics americans de post-guerra con Lee Hazlewood (el geni compositor i productor de la millor Nancy Sinatra), Roy Orbison, Elvis Presley o Scott Walker, que han influït en el seu recognoscible estil de crooner del segle XXI.
Com podreu apreciar a la CdD d'avui, el tema homònim que enceta, a mode de suite, el que, per a mi, és el seu millor LP, la seva elegant veu de baríton s'embolcalla amb exuberants arranjaments orquestrals que tenen continuïtat en la resta de l'àlbum (Just Like The Rain, Hotel Room, The Ocean, Born Under A Bad Sign...), tan romàntic com poc amarg ni autocompassiu. Un disc en el que hi trobarem trets de rockabilly, country i primitiu rock & roll, així com de blues, jazz i pop vintage dels anys 40 i 50, el que el converteix en una obra com d'una altra època que, no obstant, és perfectament vigent.
Imagineu-vos ara a un home, sol en aquesta cantonada de Fargate amb Church Street, de Sheffield, un plujós vespre de tardor, mirant, esperant que passa, com reflecteix la primera part de la tornada que fa:

    I’m going down town where thre’s music                   Vaig baixar a la ciutat, on hi ha música
    I’m going where voices fill the air                                Vaig on les veus omplen l’aire
    Maybe there’s someone waiting for me                       Potser hi ha algú esperant-me
    With a smile and a flower in the hair                           Amb un somriure i una flor al cabell

I que, malauradament, no acaba bé, ja que ningú no l'espera...ni somriures ni flors apareixen per en lloc.

- RICHARD HAWLEY. Coles Corner. Coles Corner (2005).


divendres, 16 de desembre del 2016

Doing It To Death (The Kills)

Desprès de cinc anys sense publicar cap disc, període en el que les han vist de tots els colors, THE KILLS han tornat, i ho han fet en plena forma.
La cantant i guitarrista nord-americana Alison Mosshart i el guitarrista i bateria britànic Jamie Hince es van conèixer fa 15 anys, quan tos dos formaven part d'altres projectes, de Discount ella i de Scarfo i de Blyth Power ell, amb la dissolució dels quals van formalitzar la seva relació professional (sembla que mai no ho ha estat sentimental), amb un estil garage-rock i blues minimalista, amb la única ajuda d'una caixa de ritmes, pel que, en els seus primers dos àlbums, Keep On Your Mean Side (2003) i No Wow (2005), han estat comparats amb The White Stripes. Per el següent LP, Midnight Boom (2008), van incorporar textures electròniques, amb les que van guanyar matisos i està considerat el millor de la seva discografia, per sobre del quart Blood Pressures (2011), popularitat a la que ha contribuït la utilització de diverses cançons en molts programes de TV i anuncis comercials.
Però, quan tot semblava anar-los de cara, un absurd accident a l'enganxar-se el dit Hince amb la porta del cotxe, li va provocar una greu lesió al tendó del tercer dit de la mà dreta que va precisar de cinc intervencions quirúrgiques i una llarga rehabilitació que, en paraules seves, el va obligar a "tornar a aprendre a tocar la guitarra". I, per si fos poc, durant aquest període es va separar de la seva esposa durant cinc anys, la top-model Kate Moss.
Mentre tant, la Mosshart, que havia conegut a Jack White (ex-White Stripes) en una gira conjunta quant aquest formava part de The Raconteurs, es va unir a ell amb un nou projecte, The Dead Weather, del que n'han resultat tres àlbums prou interessants, Horehound (2009), Sea Of Cowards (2010) i Dodge An Burn (2015).
Per això, quant aquest estiu passat, camí de Dubai, vaig veure, i escoltar, és clar, al programa d'entreteniment de l’Airbus A380 (l'avió comercial més gran del món però que per dintre és si fa no fa com tots) el nou treball del duo em vaig quedar sorprès, i ben gratament, per cert. 
I és que Ash & Ice (2016) és un treball ambiciós, amb el que penso que The Kills, abastant tot el seu passat al llarg d'aquests 15 anys i amb algun afegit amb influències brasileres i afro-pop, recuperaran de seguida el temps perdut. Com a tret diferencial de la obra prèvia hi trobem un major protagonisme de la caixa de ritmes, deixant les guitarres en un segon pla, el que, sota la producció del mateix Hince, que va desenvolupar aquesta faceta per si de cas no es recuperava de la mà, suavitza el seu brut so característic.
Un so brut però elegant, més reflexiu i ombrívol que festiu, probablement com a conseqüència dels esdeveniments patits, com podeu comprovar en temes com Heart Of A Dog, Hard Habit To Break, Siberian Nights o la CdD d'avui, Doing It To Death, una de les millors composicions de la seva carrera,  l'apassionant mig-temps que obre l'àlbum, amb el seu electritzant riff de guitarra, la meravellosa veu de la Mosshart i uns cors (a la gravació original, que no al vídeo del concert al Isle of Wight Festival 2016) que us deixaran gelats: 

          Heads up we're in a dead club
          Put your hands up and do your dipsy and dropsy
          And line up, we're hanging up
          Double sixing it, night after night

          Doing it to death (oh, oh...)
          Doing it to death (oh, oh...)

- THE KILLS. Doing It To Death. Ash & Ice (2016).


divendres, 9 de desembre del 2016

Death Of Samantha (Yoko Ono)

Tot i haver estat desmentit per sir Paul McCartney, només fa uns pocs anys i, sigui dit, amb molt poca vehemència, la majoria dels seguidors de The Beatles considerem a YOKO ONO com la principal responsable de la separació dels Fab Four de Liverpool.
Filla d'una aristocràtica família japonesa i educada en els millors col·legis, en els que compartia aula amb els fills de l'emperador, la nostra protagonista d'avui va destacar des de molt jove com a artista d'art conceptual i va ser en una de les seves exposicions a Londres on va conèixer el seu futur marit, John Lennon, el qual, no oblidem, havia estat estudiant d'art abans d'abandonar-ho per la música. 
Deixant de banda l'aspecte artístic com a pintora, dibuixant, escriptora... i creadora de performances en general, musicalment el més interessant és la seva etapa amb Lennon, amb discos de tota mena, com els infumables Unfinished Music No. 1 Two Virgins (1968) i No 2. Life With The Lions (1969), aclamats com Yoko Ono/Plastic Ono Band (1970) o comercials com Double Fantasy (1980).
A la mort del enyorat beatle, la desconsolada vídua es va afanyar, més que a conservar, a incrementar el llegat, fins a duplicar la fortuna, a promocionar la carrera musical del seu fill Sean Lennon, sense abandonar una intensa activitat artística en tots els camps, incloent la gravació de discos que he de reconèixer, sincerament, que no he seguit, amb la excepció d'un disc del 2007, autoparòdicament titulat amb el malnom de "bruixa" amb que la coneixem, Yes, I'm A Witch, que, per cert, acaba de tenir continuïtat amb la recent publicació d'un segon, Yes, I'm A Witch Too (2016).
Tots dos son discos "remix" (remescles), és a dir, reinterpretacions de velles cançons composades i gravades anteriorment per la Ono, que cada artista participant, 16 i 17, respectivament, ha adaptat al seu terreny, conservant únicament les pistes de la singular veu de la diva. I, si en el primer van intervenir artistes tan diversos com Porcupine Tree, The Apples In Stereo, Cat Power, The Polyphonic Spree, Jason Pierce (de Spiritualized), The Flaming Lips, Antony Hegarty (de Antony & The Johnsons) o The Sleepy Jackson, en el segon ho han fet, entre altres, Death Cab For Cutie, Moby, Peter, Bjorn & John o el seu fill Sean. 
El cas és que avui en dia, als 83 anys, la valoració dels seus mèrits encara genera acalorats debats i jo mateix soc dels que no entenc el que "el meu" John Lennon va veure en la Ono, la presència de la qual em provoca tanta indignació com al grup espanyol Def con Dos, que li va dedicar una cançó titulada La culpa de todo la tiene Yoko Ono. Però, en un moment de debilitat, reconec el mèrit de la seva persistència i, aprofitant que ahir es va complir el 36é aniversari de l'assassinat del seu marit (vegeu aquí), li dedico aquest post.
És un tema del primer Yes, I'm A Witch, el del 2007 -LP titulat com una cançó del seu disc A Story (1974)- un àlbum de resultat eclèctic, com no podia ser d'una altra manera, en el que trobem rock psicodèlic i electro-funk alternant-se amb balades com la CdD, Death Of Samantha, la versió original del qual trobarem en el doble LP Approximately Infinite Universe (1973) i que ara podeu escoltar amb el deliciós “remix” dels britànics Porcupine Tree i en un vídeo de la època. Trieu quin us agrada més.

- YOKO ONO. Death Of Samantha. Yes, I'm A Witch (2007) / Appoximately Infinite Universe (1973).


divendres, 2 de desembre del 2016

To Love Somebody (The Bee Gees)

Alguns seguidors habituals del blog potser us quedareu desconcertats al llegir el títol del post d'avui i segurament serà perquè el primer que uns vindrà al cap son els temes Stayin' Alive, How Deep Is Your Love o Night Fever, del disc Saturday Night Fever (1977), que van formar part de la banda sonora d'una famosa pel·lícula. Però la veritat és que en aquell moment jo ja feia anys que havia perdut l'interès pels seus autors i el ritme funk i l'insofrible falset del cantant tampoc no van contribuir a recuperar-lo.
La història, doncs, es remunta uns anys abans, cap al 1966, quan vaig escoltar les primeres cançons de THE BEE GEES, un grup format per tres germans britànics, tot i què van començar a tenir èxit a Austràlia, on van viure per un breu període de temps, en Barry, el gran i els bessons Maurice i Robin Gibb, recollides en l'àlbum conegut com a Bee Gees' 1st (1967), amb temes com New York Mining Disaster 1941, Holiday o To Love Somebody, tots composats per Barry, o en el següent, Horizontal (1968), el que conté Massachusetts i World, i altres editades com a singles, com Words, I've Gotta Get A Message To You o I Started A Joke, la majoria excel·lents balades pop amb elements del soul i de la música psicodèlica, interpretades amb unes veus impecables.
Van ser uns anys en que els seguia devotament, fins que la joguina es va trencar. Va ser amb la publicació de Odessa (1969), un doble LP amb influència del rock progressiu, excessiu per als autors, que es van veure forçats pel seu productor, Robert Stigwood, el que va provocar tensions entre ells, que van explosionar amb la decisió d'editar com a single el tema First Of May, una preciosa composició, tot sigui dit, de Barry, en contra de la opinió de Robin, que preferia el seu Lamplight, i que va acabar amb el seu abandó temporal de la banda, el que va impedir una bona promoció del disc, que, tot i ser considerat per molts com el millor de la seva carrera, va ser un rotund fracàs comercial. 
Amb la tornada del bessó, que havia tingut un cert èxit com a solista amb l'àlbum Robin's Reign (1969), el del single Saved By The Bell, The Bee Gees van continuar una irregular carrera, amb més de mitja dotzena de LP's, dels que en destacaria Trafalgar (1971), fins que, seguin el consell d’Eric Clapton i dels seus productors, van evolucionar cap a la música disco i variar el registre vocal de Barry cap a aquest falset tan reconeixible, a partir del disc Main Course (1975), sublimat a l'esmentat Saturday Night Fever (1977), àlbum que va arribar a ser el més venut de la història fins a aquell moment, el següent Spirits Having Flown (1979) i...no continuo, perquè aquests ja no eren els meus Bee Gees!
La mort de Maurice l'any 2003, amb 53 anys -el petit, Andy, que va formar part de la banda un breu període, ja havia mort el 1988, als 30 anys, per una miocarditis, conseqüència dels seus excessos- durant una intervenció quirúrgica per una oclusió intestinal, va suposar el cessament provisional de l'activitat de la banda, que es va fer definitiva amb la de Robin el 2012 per un càncer de fetge als 62.
Això sí, a Barry no li caldrà patir pels seus ingressos, als royalties per les cançons dels Bee Gees s'hi han de sumar el de moltes altres composicions, com la cançó que dona nom a una altra pel·lícula d'èxit, Grease, i per a molts altres artistes com Barbra Streisand, Dionne Warwick o Diana Ross.
Arribats fins aquí, proposo als incrèduls seguidors del blog que us apropeu als germans Gibb, o brothers Gibb, en anglès, de les inicials B.G. que n'ha resultat el nom artístic, en el primers dels diversos àlbum recopilatoris de la seva extensa carrera, el Best Of Bee Gees (1969) que recull els seus singles del 1966 al 1969. Dotze temes la majoria dels quals podria haver escollit com a CdD d'avui, i que per això us relaciono:

   1- Holiday                                                         1- First Of May
   2- I've Gotta A Message To You                        2- World
   3- I Can't See Nobody                                       3- Massachusetts
   4- Words                                                            4- To Love Somebody
   5- I Started A Joke                                             5- Every Christian Lion Hearted...
   6- Spicks And Specks                                        6- New York Mining Disaster 1941

I dels que he escollit un dels més populars, una composició destinada originalment a ser cantada per Otis Redding, però que ha estat amb la veu de Barry que ha esdevingut un estàndard interpretat per centenars d'artistes com Rod Stewart, Janis Joplin, The Animals o, més recentment, Billy Corgan, al marge dels seus Smashing Pumpkins. Em refereixo, és clar, a:


- THE BEE GEES. To Love Somebody. The Bee Gees' 1st (1967) / Best Of Bee Gees (1969).